Як зберігати каву в домашніх умовах: важливі моменти

Як зберігати каву в домашніх умовах: важливі моменти

Де і в чому зберігати каву? Як правило, сировину для приготування улюбленого напою купують в упаковках, розрахованих на більшу кількість порцій, ніж здатна випити людина за день. А отже, знайти ідеальне місце для зберігання зерен або меленої кави доведеться. Причому, місце це має забезпечувати збереження всіх властивостей кави.

Є кілька версій того, де найкраще зберігати каву серед пропозицій - холодильник, морозильна камера, шафка. Чи можна зберігати каву в холодильнику? Варто розуміти, що таке розміщення зерен найімовірніше призведе до порушення їх  характеристик. Висока вологість, постійні температурні перепади, запахи продуктів здатні зіпсувати навіть добре закриту в банці або пакеті каву. Де ж правильніше зберігати сировину?

Як зберігати каву в зернах

Обсмажування кавових зерен призводить до зміни структури бобів і підвищення чутливості кави до впливу зовнішніх факторів. Обсмажена кава швидко вбирає вологу, втрачає свіжість, поглинає сторонні запахи, ефірні олії, що виступають на поверхню зерна, змішуються з повітрям і окислюються. Для того щоб кава зберегла всі свої привабливі властивості, необхідно правильно організувати зберігання кавових зерен.

Один із чинників, що впливають на якість збереженої кави - час. Скільки зберігати каву в зернах? Термін багато в чому залежить від таких особливостей кавового зерна, як тип і якість упаковки, помел, місце зберігання. Залежно від цих факторів на зерна по-різному діють температура, волога, кисень, промені сонця.

Якщо необхідно організувати зберігання цільних зерен, то дотримуйтеся таких рекомендацій:

  • зберігайте зерна в пакетах із зіп-застібкою, з вакуумним клапаном, у пластиковому контейнері або в банці;
  • для зберігання підберіть місце, в якому немає істотних перепадів температур, високої вологості, яскравого світла.

Зберігати каву в зернах найкраще в зіп-пакетах або упаковці з вакуумним клапаном. Така "тара" найзручніша - не пропускає світло і повітря, захищає від вологи і сторонніх запахів. Щільно закриті банки і контейнери зі скла також підійдуть - єдиний їхній мінус - наявність усередині повітря, здатного прискорити окислення зерен. У крайньому разі, зерна можна помістити в пластиковий контейнер, але варто розуміти, що ризик набуття напоєм запаху пластмаси збільшиться, а термін зберігання - знизиться.

Де зберігати каву? Якщо її кількість невелика і ви розраховуєте використати всю сировину протягом місяця - зберігати зерна можна в кухонній шафі. Виключіть у зоні зберігання продукту перепади температур, вологість, потрапляння сонячних променів.

Якщо ж обсяг купленої кави досить великий і зберігати її планується довго - розмістіть зерна в морозилці.

Для розміщення в морозильнику використовуйте повністю герметичну і непрозору упаковку. Оптимальний варіант - пакет із клапаном, який дасть змогу видалити все зайве повітря і знизити ймовірність утворення конденсату.

Не можна вилучати каву з морозилки частинами з однієї упаковки. Завчасно розділіть зерна на порції і діставайте з камери всю підготовлену упаковку.

Перед тим, як варити каву із заморожених зерен, нагрійте їх до кімнатної температури. Не варто використовувати примусові способи нагрівання - краще дістати каву з морозильника заздалегідь і дати їй адаптуватися самостійно.

Як зберігати мелену каву

Правило перше - мелену каву не варто купувати про запас. Організувати її зберігання таким чином, щоб зберегти і смак, і аромат, практично неможливо. Краще купувати упаковки невеликого обсягу або молоти зерна самостійно в міру потреби.

У меленої кави набагато більше поверхонь зіткнення із зовнішнім середовищем, через що і видихається "порошок" набагато швидше. Навіть в ідеальній упаковці мелена кава залишиться в первісному вигляді не більше 2-х днів. Зберігати таку каву найкраще в герметично закритій упаковці в темному сухому місці (підійде кухонна шафка). У холодильник або морозилку мелену каву краще не поміщати.

У чому краще зберігати мелену каву

Як показує досвід, оптимальною тарою для зберігання меленої кави є зіп-пакети або бляшані банки, що герметично закриваються. Така упаковка не дасть змоги висипатись каві, захистить її від сонячних променів. Не розміщуйте банку з кавою поблизу опалювальних приладів або біля плити - тепло згубно позначиться на якості кави, спричинить появу згірклості.

Пам'ятайте - повітря, світло, температурні перепади, вологість - головні вороги кави в будь-якому вигляді. Захистіть сировину для улюбленого напою від їхнього впливу будь-яким зручним для вас способом. Організувавши правильні умови для зберігання кави, насолоджуватися її смаком і ароматом можна буде набагато довше.

Купити найкращу каву ви можете в нашому магазині Wkava.

від Валерій
Рейтинг
Дякую! Отримав 2 цінних поради щодо зберігання кавових зерн у морозилці: 1. розділити всю масу кави на індивідальні порції. 2. дати можливість каві в зернах нагрітись до кімнатної температури. ДУЖЕ ЦІННІ ПОРАДИ! Впевнений, що тепер кава, що готується за моїм власним рецептом, стане ще кращою!!! ж-)
Написати коментар