Як і де вирощують каву

Як і де вирощують каву

Кава - улюблений напій мільйонів людей у всьому світі. Аромат і смак насиченої тягучого напою в чашці з хмаркою пари, що клубиться, пекуча гіркота з присмаком солодощів і кислинки, енергія й тонус, які наповнюють організм - каву є за що любити й поважати. Але для того, щоб напій опинився в чашці, йому доводиться пройти чималий шлях від насінини в землі і до купівельного кошика в магазині. Де росте кава, як її вирощують, збирають, готують?

Як вирощують каву

Виробництво кави - досить складний з точки зору технологій процес, що включає застосування непростих методів та інструментів. Для того, щоб кава опинилася в чашці у вигляді напою, їй доводиться пройти непростий шлях і безліч циклів обробки.

Каву, що застосування в якості сировини для приготування напою, вирощують двох видів - арабіка і робуста. Співвідношення кавових дерев становить 70% і 30% відповідно (арабіка популярніша, ніж робуста). На те, щоб ягоди кави дозріли і були готові до збору, йде 6-8 місяців.

Умови вирощування кави наближаються до лабораторних. У спеціальному розсаднику забезпечуються оптимальні за величиною та інтенсивністю освітлення і вологість. Насіння готують і висаджують. За постійного догляду із зерен за півроку виростають саджанці, які вже можна переносити на поле для подальшого вирощування.

Але подальший процес не набагато простіший. Земля і рослини потребують постійного догляду. Весь час вирощування кави поля прополюють від бур'янів, удобрюють, проводять обробку від шкідників. Кавові дерева дуже схильні до хвороб і обробка їх фунгіцидами - обов'язкова.

Термін життя кавового дерева в середньому становить 65 років і за цей період плантації приносять чимало врожаю відмінної якості. Але отримати ягоди для подальшої переробки можна тільки за умови постійного догляду за рослинами. Дерева починають плодоносити з віку 2-х років. З одного деревця за рік можна зібрати до 1500 ягід.

Збір кави виробники організовують вручну. Усі стиглі плоди знімаються з дерев, зелені - залишаються для дозрівання. Хоча в Бразилії заведено знімати абсолютно всі плоди незалежно від їхнього ступеня зрілості - сортування здійснюється вже на більш пізніх етапах виробництва.

Після завершення збору відразу ж починається процес обробки ягід. Їх миють, після чого застосовують один із двох методів:

  • суха обробка - сировину розкладають для сушіння на сонці (на 2-3 тижні) і кілька разів на добу перевертають зерна граблями для рівномірного дотику до сонячного проміння; лущать такі плоди, як правило, вручну;

  • волога обробка - вимиті плоди поміщають у великі барабани з рельєфною внутрішньою поверхнею, де сировина зазнає впливу сильного водяного струменя (більша частина м'якоті ягід відокремлюється на цьому етапі, залишки - знімають пізніше); після вологого чищення зерна заквашуються для відокремлення залишків м'якоті, просушуються на сонці та остаточно очищуються в спеціальному апараті.

Метод сухого сушіння найчастіше використовується в Бразилії та Ємені, вологого оброблення - в Колумбії та Індії. Після того, як зерна будуть повністю позбавлені лушпиння й оболонки, добре висушені, їх відправляють на наступний етап обробки - обсмажування.

Де вирощують каву

Де вирощується кава? Вимогливі до зовнішніх умов дерева ростуть у країнах зі спекотним кліматом. Більшість виробників зерен - держави тропічного поясу, де і температура повітря, і вологість ідеальні для кави. Кавові плантації можна виявити на африканському континенті, в Південній Америці, на островах Австралії та в Азії (в її південній частині). Період високих температур у цих регіонах тривалий, кількість сонячних днів на рік - більша, ніж будь-де. Від того, де було вирощено каву, багато в чому залежать її смак і аромат, а також - технології подальшої обробки зерен і оптимальні способи приготування напою.

Країни, що вирощують каву в максимальних обсягах

Три країни лідери у виробництві кави - Бразилія, В'єтнам і Колумбія. Саме в них за рік виробляють найбільшу кількість готових до продажу зерен. Відправляються на експорт по всьому світу. Крім них, є й інші країни-виробники, які поступаються лідерам лише трохи - Індонезія, Ефіопія, Індія, Мексика, Гватемала, Перу, Гондурас, Уганда. 

Купити найкращу каву ви можете в нашому магазині Wkava.

Написати коментар