Користь кави

Користь кави

Природа подарувала людям можливість користуватися своїми дарами і створювати з них не тільки практичні, а й корисні речі. Так, випадкове виявлення стимулюючих властивостей насіння кавового дерева, що росте на африканському континенті, поклало початок історії поширення найпопулярнішого на сьогодні напою, здатного змінити якщо не все життя, то один конкретний день людини на краще...

Але суперечки про користь кави не припиняються вже багато років. Напій допомагає прокинутися від сну, наповнити тіло енергією, заспокоїтися, розслабитися. Чи є у всіх цих плюсів "зворотний бік медалі"?

Кава: її користь і шкода

Для того щоб зрозуміти, наскільки корисна і шкідлива кава, варто докладніше розглянути механізми впливу напою на організм людини. Основна речовина в складі зерен (а потім і самої кави), дія якої і є предметом суперечок - кофеїн. Але його процентний вміст у підготовленому зерні (яке пройшло етапи сушіння та обсмажування) всього 0,6-2,7%. Також кава містить танін, ефірні олії, хлорогенову кислоту, органічні кислоти, сахарозу, фруктозу, галактозу, жири і 3% води.

Чим може бути шкідлива кава? Висока концентрація деяких складових напою (серед яких - кофеїн і танін) може призвести до розвитку захворювань печінки, серцево-судинної системи, нервової системи. Але для того, щоб отримати такий негативний ефект, необхідно вживати величезну кількість напою щодня протягом довгих років. Зловживання будь-якими продуктами харчування підвищує ризик хвороб, тож називати каву винятком - неправомірно.

Скільки кави можна пити на добу? Користь кавових напоїв буде помітною, якщо не перевищувати кількість уживаних порцій у 3-4 чашки на день. До того ж, має значення не тільки об'єм випитої кави, а й інші чинники. Серед них - час прийому кави, рецепт приготування напою тощо.

Чи корисно пити каву і чому

Чому кава корисна? Кофеїн, потрапляючи в організм, стимулює вироблення гормону адреналіну, що спричиняє швидкий приплив енергії та відчуття бадьорості. Також потрапляння кофеїну в кров впливає на такі гормони, як аденозин - гормон "сну", всмоктування якого гальмує кофеїн, завдяки чому знижується сонливість і загострюється увага, кортизол ("гормон стресу"), дофамін тощо. Таким чином, кофеїн є свого роду "бомбою" для організму, змушуючи його мобілізуватися для виконання завдань і відкидаючи втому, сонливість, апатію на далекі рубежі.

Чим корисна кава? Є величезна кількість прикладів користі напою, серед яких:

  • зниження ймовірності появи каменів у нирках і жовчному міхурі;
  • зменшення ризику розвитку раку товстої кишки;
  • поліпшення настрою, зниження ризику появи депресії;
  • попередження розвитку цирозу печінки та хвороби Паркінсона;
  • поліпшення роботи системи серця і судин;
  • активізація обмінних процесів;
  • поліпшення роботи нирок;
  • поліпшення кровопостачання мозку і розвиток розумової діяльності;
  • зниження частоти нападів астми;
  • поліпшення пам'яті, витривалості;
  • стимуляція творчого і креативного мислення.

Крім цього, ефект кави проявляє себе і в інших сферах. Наприклад, кава позитивно впливає на стан зубів, запобігаючи розвитку карієсу (захищає порожнину рота від шкідливих мікроорганізмів завдяки своєму складу). Кава знижує сприйнятливість м'язів до болю, захищає від цирозу печінки, допомагає впоратися з негативними наслідками куріння (знижує ризик розвитку онкології сечового міхура). Кава знижує ймовірність розвитку подагри. Напій з ароматних зерен допомагає позбутися надлишків жиру, сприяючи схудненню. Таким чином, можна впевнено говорити про те, що за помірного вживання вплив кави на організм тільки позитивний.

Корисність кави: смак, аромат, енергія

Кава смачна і корисна. Вона приваблює яскравим ароматом і насиченістю, вона може бути різною - з кислинкою арабіки, впізнаваним смаком і міцністю робусти, з вершками, молоком, карамеллю, алкоголем, з льодом або палюче гарячою. Кава корисна не тільки своїм впливом на організм, а й тими відчуттями, які дарує людині перший ковток улюбленого напою рано вранці.

Купити найкращу каву ви можете в нашому магазині Wkava.

Написати коментар